Založ si blog

Mohla to byť každá z nás. .. .No bola to Viola

Mohla to byť každá z nás…

19.11.2019 pochovali Violu. Mladú ženu, ktorú našli na brehu Dunaja, znásilnenú a dobitú na smrť. Musela si prejsť peklom, kým opustená na brehu rieky podľahla následkom zranení a podchladenia.

Nikdy nepochopím, ako dokáže niekto zneužiť svoju fyzickú prevahu nad ženou a mučiť ju až na kraj smrti. Neviem si ani len predstaviť, čo sa deje v mysli človeka, ktorú zatemní nával agresivity a on sa vybúri na niekom, kto nemá nijakú šancu sa mu vzoprieť a brániť.

TAKÝTO OSUD SI NEZASLÚŽI ŽIADEN ČLOVEK

O Viole hovoria, že bola slušné a milé dievča, ktoré každému pomáhalo. Lenže nie je to jedno? Nepotrebujeme ospravedlňovať obeť jej doterajším životom, aby sme vysvetlili, že si smrť nezaslúžila. Násilný prístup mužov k ženám nemôže byť ospravedlňovaný a rozlišovaný podľa toho, aká žena je a nie je, akú mala minulosť a ako sa správala. Pretože nech je žena akákoľvek, nech má oblečené čokoľvek a nech žije akýmkoľvek životom, žiadnemu mužovi nevzniká právo ovládať jej život, nútiť ju k poslušnosti a už tobôž ju trestať násilím.

OSPRAVEDLNENIA NESTAČIA

Na Slovensku máme tendenciu relativizovať utrpenie slabších. Hľadáme ospravedlnenia pre páchateľa, ktorý mohol byť „vyprovokovaný“, či „frustrovaný, a na strane obete dôvody, pre ktoré “si to možno zaslúžila“. Takto o tom zvykneme uvažovať, keď je obeťou Róm, Filipínec, gej či žena. Debatu ovládnu príbehy o tom, ako vraždili cudzinci či Rómovia, alebo tie, ktoré vykresľujú ženy ako provokatérky.

Skúsme aspoň pri Viole zabrániť snahám o vyvažovanie jej smrti príbehmi, ktoré majú násilie na ženách ospravedlniť. Nech je pre nás jej tragická smrť mementom, ktoré nás bude vystríhať pred banalizáciou násilia, pred zľahčovaním utrpenia žien a výhovorkami, že veď násilie na ženách je ojedinelá záležitosť. Našťastie, nie každá žena na Slovensku zažije to, čo musela zažiť Viola. No príbeh každej ženy, ktorá je vystavená násiliu a ktorej štát a spoločnosť nepomôže, môže mať podobný záver. Viole už pomôcť bohužiaľ nedokážeme, no tisícom týraných žien áno.

Viola, odpočívaj v pokoji. 🖤

(19.11. cit. Irena Bihariová PS,  fb)

Klimštrajk

20.09.2019

Klimštrajk . Alebo ..budúce generácie, prepáčte. Za to, že znečisťujeme vzduch, vodu, pôdu a tak trochu aj naše myslenie je už znečistené. Vyrubujú sa stromy , niekedy úplne zbytočne len aby sa niekto nabalil peňazí a postavil tak niečo ďalšie , čo vlastne ani nie je treba . Nevážime si a ničíme prírodu . To jediné , bez čoho by človek nemohol prežiť. Ako je [...]

Zaregistrovala som sa na pokeci a potom to prišlo. .. ..

24.08.2019

Všetci to poznáme. Sociálne siete sú fajn pokiaľ si píšeme s kamarátmi a ľuďmi ktorých poznáme. A potom sú tu zoznamky, a ľudia ktorých nepoznáte, a neviete s kým si píšete. Tento článok je reakcia na vlogerku “ Dejepis inak“ ktorá sa tam zaregistrovala ako 13 ročné dievča a ktorá dopadla asi rovnako ,ako väčšina dievčat dopadne na pokeci. No proste [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

kristybwinter

Študent aplikovanej etiky

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9208x
Priemerná čítanosť článkov: 3069x

Autor blogu

Kategórie